"Aminteste-ti de cele 3 reguli ale fericirii:
1) Curata-ti inima de ura, frica, egoism!
2) Simplifica-ti viata si fa-o mai frumoasa!
3) Daruieste mai mult si asteapta mai putin!"
„Cel mai bun vaccin impotriva bolilor infectioase comune este o dieta adecvata.” (Organizatia Mondiala a Sanatatii)

Sauerkraut

Fermentatia naturala este una din cele mai vechi metode de conservare a alimentelor. In absenta aerului microorganismele vor produce acid lactic ce va conserva varza.
Scufundand varza in apa rece inainte de a o mura se poate reduce aportul de sare pe care il vom adauga.
Sarea scoate sucul din varza si astfel acesta va fermenta. Sarea favorizeaza microorganismele producatoare de acid lactic si le inhiba pe cele nedorite.
Folosind o cantitate de sare prea mica sau prea mare sau nu se vor finisa suficient muraturile rezultand un produs sarac in arome, sau va scadea fermentatia rezultand mirosuri acride si culori intunecate

Multe culturi traditionale servesc la masa de Anul Nou legume fermentate pentru a avea noroc. Traditia spune ca fibrele lungi ale verzei murate reprezinta in mod potential o viata lunga.
Un echilibru sanatos al florei intestinale poate fi ajutat de reteta de mai jos:

Legume crude fermentate(murate)
1 capatana de varza
4 morcovi mari
1 ceapa
3 catei de usturoi
3 linguri de otet de mere (natural)
1 lingurita de sare de mare
apa purificata sau de izvor

Spalati varza si morcovii. Inlaturati frunzele exterioare de la varza si puneti-le deoparte. Taiati marunt varza, morcovii, ceapa si usturoiul si puneti-le intr-un vas mare. Acoperiti legumele cu apa si adaugati otetul si sarea. Framantati legumele cu mainile curate. Actionati cu putere astfel incat celulele sa fie zdrobite si sa se accelereze procesul de fermentare. Acoperiti amestecul cu frunzele exterioare de la varza. Presati frunzele cu o placa astfel incat legumele sa fie toate acoperite de apa. Asezati o greutate peste placa daca este necesar. Asezati vasul cu amestecul de legume intr-un dulap sau un cuptor nefolosit si lasati-l pentru trei zile (s-ar putea sa fie necesar un timp mai indelungat, depinzand de gust si de temperatura camerei). Inlaturati frunzele de deasupra si aruncati-le, iar apoi puneti legumele fermentate in borcane. La frigider vor tine saptamani intregi.

Legumele fermentate formeaza un supliment gustos si hranitor pentru multe feluri de mancare si adauga in special la sandvisuri aroma si textura.

Surse:
http://learningstore.uwex.edu/assets/pdfs/B2087.pdf
http://viataverdeviu.ro/sauerkraut-varza-murata-favorizeaza-sanatatea-si-bunastarea/
Multumiri:
Alex Blenche

Total Pageviews