"Aminteste-ti de cele 3 reguli ale fericirii:
1) Curata-ti inima de ura, frica, egoism!
2) Simplifica-ti viata si fa-o mai frumoasa!
3) Daruieste mai mult si asteapta mai putin!"
„Cel mai bun vaccin impotriva bolilor infectioase comune este o dieta adecvata.” (Organizatia Mondiala a Sanatatii)

Fructe minune


Vrei o ciocolata cu adevarat Sanatoasa si delicioasa? Incearca Pudra de Roscove (carob)

algarroba1-xl-668x400x80xX

Ce este?

Aliment de origine vegetala, Roscova apartine familiei leguminoaselor (fasole, mazare, soia, linte, naut, lupin..) si este fructul arborelui de roscova, un copac aromat, care produce pastai cu un gust dulce si seminte micute.
Pastaile de roscove sunt verzi inainte de a fi uscate si devin maro inchis dupa uscare. Acestea se pot consuma intregi, in stare uscata, sau se prajesc, se piseaza sau macina pana ce rezulta o pudra fina (faina) care este utilizata ca substituent pentru cacao, fiind sanatoasa si hranitoare. Aceasta faina poate fi fiarta in apa si va rezulta un sirop gros.
Aroma sa este o combinatie intre cacao, cafea si caramel, dar cu o compozitie nutritionala diferita, deoarecenu contine la fel ca si cacaoa substante care stimuleaza sistemul nervos, (cafeina, teina, teobromina)acid oxalic, exces de sodiu, grasimi si nici nu necesita aditivi pentru a fi consumata.

 Ce contine Roscova?

·                     Carbohidranti: 40-50% /100 grame, zaharuri naturale (fructoza, glucoza, zaharoza), datorita carora nu mai este nevoie sa adaugam zaharul rafinat pe care il nececsita preparatele cu cacao. Este un aliment puternic energizant: 313 Kcal/100 grame;
·                     Proteine: 8-10% /100 grame;
·                     Fibre: continut ridicat (11,5 % /100 grame, fibra insolubila si 0,5 % fibra solubila);
·                     Minerale: fier, fosfor, magneziu, zinc, siliciu, potasiu, Calciu (de 6 ori mai mult decat in cacao, cantitate similara cu cea a branzei), sodiu (de 7 ori mai putin decat in cacao);
·                     Vitamine: vitamina A (beta-caroten), B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina) si vitamina D;
·                     Grasimi: apar in cantitati foarte mici, (procentaj mai mic in raport cu faina de grau integrala) dar sunt de o excelenta calitate. Sunt acizi grasi esentiali pe care organismul nu ii poate produce : acid linoleic si oleic;
·                     Nu contine Gluten si nici Lactoza.

 

Ce efecte benefice are asupra organismului?

 

» utila impotriva problemelor respiratorii. Este antiasmatica, antialergica.
  in schimb cacaoa este un aliment foarte alergen. Contine histamina si cantitati mari de nichel, iar pentru persoanele astmatice, sau cu problema imunitare, este indicat sa o evite;
  » absorbe toxinele din tractul digestiv si este recomandata pentru diverse afectiuni digestive (indigestie, dureri de stomac, gastrita);
 » datorita efectului calmant asupra stomaului, roscova este buna si pentru a reduce senzatia de greata;
 » calmeaza durerile din gat, reduce iritarea, fiind un bun antitusiv si antiviral. Are si propietatiexpectorante;
 » continutul ridicat de fibre, (pectina si lignina) are un efect pozitiv asupra florei intestinale, inactiveaza bacteriile coli (din cauza carora apare diareea) si sustine dezvoltarea florei rezidente intestinale,bacililor lactici (asemenea iaurtului).
- la pol opus, cacaoa contine impuritati deoarece nu poate fi purificata 100%. Acestea induc producerea de histamina, apar mucozitati intestinale, care reprezinta un mediu bun pentru dezvoltarea bacteriilor.
- cacaoa stimuleaza si formarea de mucozitati nazale si bronsice, favorizand astmul bronsic, rinitele alergice si infectiile cailor respiratorii;
  » de asemenea, pectina pe care o contine, induce mai multe beneficii: previne cancerul, scade colesterolul, ajuta la formarea membranei celularelaxativcoagulant, elimina substantele radioactive din organism;
 »  regleaza nivelul zaharului din sange, fiind foarta utila persoanelor cu diabet zaharat;
 » datorita continutului mare de calciu, (mai mare decat al laptelui) roscova este recomandata si impotriva osteoporozei;
cacaoa este un eliminator major de calciu,din cauza substantelor componente (cafeina, teobromina si teofilina, putin calciu si foarte mult fosfor)
» deoarece nu contine acid oxalic, membrana intestinelor nu este iritata si calciul se absoarbe foarte bine;
in schimb, cacaoa contine acid oxalic plus alti acizi, motiv pentru care i se adauga aditivi si corectori de aciditate;
» reprezinta o sursa enorma de antioxidanti esentiali;
 » roscova induce Bazicitate in organism. Nu produce aciditate gastrica, deoarece este un aliment alcalin;
cacaoa, induce Aciditate in corp, provocand aciditatea gastrica;
 » studii recente demonstreaza eficacitatea fainii de roscova impotriva ulcerului;
 » reduce durerile provocate de lovituri, vanatai.
 In alimentatie : 
·                      o intalnim atat in alimentatia umana, cat si in cea animala. Initial a fost folosita pentru hrana animalelor,dar grecii au descoperit ca este un aliment ideal pentru o dieta.
·                     poate fi utilizata ca inlocuitor pentru cacao in absolut orice preparate: iaurt, prajituri, aluaturi, creme, placinte, in cerealele cu lapte de dimineata..;
·                     de asemenea, este utilizata ca agent de ingrosare natural si netoxic, in prepararea anumitor alimente. Extractia poarta denumirea de E 410 sau ”guma caruba”;
·                     este ideala si in alimentatia copiilor mici, incepand cu varsta de 6 luni;

Se dizolva foarte repede in lichide si o poti incorpora usor in apa, lapte, rece sau cald, fara a fi nevoie sa fierbi compozitia. Totusi,daca o pui direct intr-un lichid rece, recomand sa adaugi cantitatea necesara de roscova, peste care sa torni putin lichid, amesteci cateva secunde pana se formeaza o pasta peste care adaugi apoi si restul de lichid.  In acest fel, eviti eventualele cocoloase care se pot forma daca pui direct pudra in intreaga cantitate de lapte, apa…( cum am patit si eu);
 Curiozitati :
- Semintele au dimensiuni uniforme si sunt egale in greutate indiferent de modalitatea de pastrare si uscare.  Cuvantul “caract”, folosit ca unitate de masura pentru cantarirea aurului, provine de la semintele de carob (la care i se mai spune si roscov) Acestea au fost folosite ca model original pentru a determina karatele aurului  -> 1boaba de roscova = 1karat = 0,18 grame;
- A fost utilizata din cele mai vechi timpuri, nu doar in preparatele culinare, ci si in bauturi traditionale pe care indienii le utilizau pentru ritualuri ceremoniale..era considerata cea mai pretioasa ofenda adusa zeilor;
- Se spune ca ar fi constituit principala hrana a Sfantului Ioan Botezatorul in anii sai de pustnicie, de aceea roscova mai este cunoscuta sub numele de “painea Sfantului Ioan”.
 Un mic Sfat;)
In caz de diaree, dizolva o lingura de faina de roscove intr-o ceasca de lichid, de preferinta apa. Starea ta se va ameliora.

Vrei sa restrictionezi consumul de zahar, grasimi, cofeina, excesul de sodiu, dar in acelasi timp sa te bucuri de aroma delicioasa a unei ciocolate sanatoase?

Alege aceasta alternativa sanatoasa si vei ramane placut surprins(a). Te astept cu nerabdare sa imi spui cum ti s-a parut pudra de roscove, cum ai preparat-o si in ce fel ai consumat-o?

 Multumiri Alexandra Marin:
http://jurnalulsanatatii.ro/vrei-o-ciocolata-cu-adevarat-sanatoasa-si-delicioasa-incearca-pudra-de-roscove-carob/



Ananasul - regele fructelor

Ananasul este o plantă erbacee, perenă, din familia Bromeliaceae şi singura din această familie care produce fructe comestibile.

Un ananas este de fapt un multifruct fiind format din mai multe fructe mici. Fiecare solzişor reprezintă un fruct fără seminţe.


Odată cules, ananasul se opreşte din copt, iar coacerea nu mai poate fi reluată indiferent de metodele de depozitare utilizate. Pentru a determina dacă este copt şi bun de mâncat, alegerea trebuie făcută după miros şi nu după culoare. Chiar dacă este verde, dar miroase proaspăt, dulce-aromat atunci înseamnă că îl putem cumpăra. In plus, cu cât ananasul are mai mulţi solzi, cu atât va fi mai dulce şi mai zemos.


Acest fruct delicios nu este însă numai un simplu aliment, ci este unul dintre cele mai sănătoase alimente ale zilelor noastre.


Ananasul are o proprietate aparte care îl diferenţiază faţă de celelalte fructe şi îi dă valoare: conţine o enzimă numită Bromelina care ajută organismul să digere mai rapid proteinele din alimentele pe care le consumăm (în mod normal acestea pot fi digerate doar cu ajutorul sucului gastric şi a enzimelor digestive). Datorită acestei enzime ananasul poate fi utilizat pentru purificarea sângelui, în tratarea indigestiei, a artritelor sau a sinuzitelor, acţionând şi ca un puternic anti-inflamator calmând durerile musculare.
Sucul proaspăt de ananas are efecte vermifuge şi ne ajută să scăpam de viermii intestinali.


Ananasul este bogat în vitamine şi minerale. Conţine vitamina C, calciu, potasiu, iod, magneziu, fosfor, mangan, sulf, fier, zaharoză, glucoză, celuloză şi bromelină. In plus, nu conţine grăsimi şi colesterol, ceea ce îl face alimentul ideal în curele de slăbire.

Ananasul întăreşte oasele, datorită conţinutului mare de mangan, mineral esenţial în formarea oaselor şi a ţesuturilor conjunctive. Un pahar de suc proaspăt de ananas acoperă 75% din doza zilnică necesară. Este recomandat în special persoanelor în vârstă, ale căror oase încep să devină fragile, dar şi copiilor aflaţi în creştere.

Ananasul este util în tratarea gripei şi a răcelii. De cele mai multe ori când suntem răciţi sau gripaţi ne gândim să luăm vitamina C sau să bem mai mult suc de portocale. Puţini sunt însă cei care se gândesc să consume ananas. Datorită Bromelinei, ananasul are proprietatea de a calma tusea, de a elimina mucozităţile şi de a reduce febra prin stimularea transpiraţiei. In cazul unei raceli cu tuse productivă este recomandat a se consuma felii de ananas proaspăt: 4-5 felii/zi.

Este recomandat a fi consumat regulat în anemii, obezitate, boli de inimă (îmbunătăţeşte circulaţia şi impiedică formarea cheagurilor de sânge), intoxicaţii, gută, litiază (este diuretic), demineralizare şi pentru detoxifierea organismului.

Ananasul conţine alfa-hidroxi acizi în stare naturală (folosiţi în compoziţia multor creme antirid) şi aplicat regulat (1-2 ori pe săptămână câte 10-15 min.) pe faţă ca mască (felii proaspete sau suc proaspăt) ajută la diminuarea ridurilor fine şi încetineşte procesul de îmbătrânire. Este de asemenea indicat pentru o bună igienă orală, împiedicând formarea tartrului.


Pentru a beneficia din plin de puterile vindecătoare ale acestui fruct miraculos, specialiştii recomandă să bem 100 ml de suc proaspăt stors/zi pe stomacul gol sau să consumăm câte o felie la fiecare masă (poate fi utilizat şi în stare conservată, numai că efectele sunt considerabil diminuate).


Multumiri:
http://www.medipedia.ro/Articole/tabid/70/articleType/ArticleView/articleId/679/Ananasul-regele-fructelor.aspx

Total Pageviews