Vrei o ciocolata cu adevarat Sanatoasa si delicioasa? Incearca Pudra de
Roscove (carob)
Ce este?
Aliment de origine
vegetala, Roscova apartine familiei leguminoaselor (fasole, mazare, soia,
linte, naut, lupin..) si este fructul arborelui de roscova, un copac aromat,
care produce pastai cu un gust dulce si seminte micute.
Pastaile de roscove
sunt verzi inainte de a fi uscate si devin maro inchis dupa uscare. Acestea se
pot consuma intregi, in stare uscata, sau se prajesc, se piseaza sau macina
pana ce rezulta o pudra fina (faina) care este utilizata ca substituent pentru
cacao, fiind sanatoasa si hranitoare. Aceasta
faina poate fi fiarta in apa si va rezulta un sirop gros.
Aroma sa este o
combinatie intre cacao, cafea si caramel, dar cu o compozitie nutritionala
diferita, deoarecenu contine la fel ca si cacaoa substante
care stimuleaza sistemul nervos, (cafeina, teina, teobromina)acid oxalic, exces
de sodiu, grasimi si nici nu
necesita aditivi pentru
a fi consumata.
Ce contine Roscova?
·
Carbohidranti: 40-50% /100 grame, zaharuri
naturale (fructoza,
glucoza, zaharoza), datorita carora nu mai este nevoie sa adaugam zaharul
rafinat pe care il nececsita preparatele cu cacao. Este un aliment puternic
energizant: 313 Kcal/100 grame;
·
Proteine: 8-10% /100 grame;
·
Fibre: continut ridicat (11,5 % /100 grame, fibra
insolubila si 0,5 % fibra solubila);
·
Minerale: fier, fosfor, magneziu, zinc, siliciu, potasiu, Calciu (de 6 ori mai mult decat in cacao,
cantitate similara cu cea a branzei), sodiu (de 7 ori mai putin decat in
cacao);
·
Vitamine: vitamina A (beta-caroten), B1 (tiamina), B2
(riboflavina), B3 (niacina) si vitamina D;
·
Grasimi: apar in cantitati foarte mici,
(procentaj mai mic in raport cu faina de grau integrala) dar sunt de o excelenta
calitate. Sunt acizi
grasi esentiali pe care organismul nu ii poate produce : acid
linoleic si oleic;
·
Nu contine Gluten si nici Lactoza.
Ce efecte benefice are asupra
organismului?
» utila
impotriva problemelor
respiratorii. Este antiasmatica, antialergica.
in schimb cacaoa este un
aliment foarte alergen. Contine histamina si cantitati mari de nichel, iar
pentru persoanele astmatice, sau cu problema imunitare, este indicat sa o
evite;
» absorbe toxinele din tractul digestiv si este recomandata pentru diverse
afectiuni digestive (indigestie, dureri
de stomac, gastrita);
» datorita efectului calmant
asupra stomaului, roscova este buna si pentru a reduce
senzatia de greata;
» calmeaza durerile din gat,
reduce iritarea, fiind un bun antitusiv si antiviral. Are si propietatiexpectorante;
» continutul ridicat de fibre,
(pectina si lignina) are un efect pozitiv asupra florei intestinale, inactiveaza
bacteriile coli (din cauza carora apare diareea) si sustine
dezvoltarea florei
rezidente intestinale,bacililor
lactici (asemenea
iaurtului).
- la pol opus, cacaoa
contine impuritati deoarece nu poate fi purificata 100%. Acestea induc
producerea de histamina, apar mucozitati intestinale, care reprezinta un mediu
bun pentru dezvoltarea bacteriilor.
- cacaoa stimuleaza si
formarea de mucozitati nazale si bronsice, favorizand astmul bronsic, rinitele
alergice si infectiile cailor respiratorii;
» de asemenea,
pectina pe care o contine, induce mai multe beneficii: previne
cancerul, scade colesterolul, ajuta la formarea
membranei celulare, laxativ, coagulant, elimina
substantele radioactive din
organism;
» regleaza nivelul zaharului din sange, fiind foarta utila persoanelor cu
diabet zaharat;
» datorita continutului mare
de calciu, (mai mare decat al laptelui) roscova este recomandata si impotriva
osteoporozei;
cacaoa este un
eliminator major de calciu,din cauza substantelor componente (cafeina,
teobromina si teofilina, putin calciu si foarte mult fosfor)
» deoarece nu
contine acid oxalic, membrana intestinelor nu este iritata si calciul
se absoarbe foarte bine;
in schimb, cacaoa
contine acid oxalic plus alti acizi, motiv pentru care i se adauga aditivi si
corectori de aciditate;
» reprezinta o sursa
enorma de antioxidanti esentiali;
» roscova induce
Bazicitate in
organism. Nu produce aciditate
gastrica, deoarece este un
aliment alcalin;
cacaoa,
induce Aciditate in corp, provocand aciditatea gastrica;
» studii recente
demonstreaza eficacitatea fainii de roscova impotriva ulcerului;
» reduce durerile provocate de lovituri, vanatai.
In
alimentatie :
·
o intalnim atat in alimentatia umana, cat si in cea animala. Initial a fost folosita pentru hrana
animalelor,dar grecii au descoperit ca este un aliment ideal pentru o dieta.
·
poate fi utilizata ca inlocuitor
pentru cacao in
absolut orice preparate: iaurt, prajituri, aluaturi, creme, placinte, in
cerealele cu lapte de dimineata..;
·
de asemenea, este utilizata ca agent
de ingrosare natural si netoxic, in prepararea anumitor
alimente. Extractia poarta denumirea de E 410 sau ”guma caruba”;
·
este ideala si in alimentatia copiilor mici, incepand
cu varsta de 6 luni;
Se dizolva foarte
repede in lichide si o poti incorpora usor in apa, lapte, rece sau cald, fara a
fi nevoie sa fierbi compozitia. Totusi,daca o pui direct intr-un lichid rece,
recomand sa adaugi cantitatea necesara de roscova, peste care sa torni putin
lichid, amesteci cateva secunde pana se formeaza o pasta peste care adaugi apoi
si restul de lichid. In acest fel, eviti eventualele cocoloase care se
pot forma daca pui direct pudra in intreaga cantitate de lapte, apa…( cum am
patit si eu);
Curiozitati
:
- Semintele au
dimensiuni uniforme si sunt egale in greutate indiferent de modalitatea de
pastrare si uscare. Cuvantul “caract”, folosit ca unitate de masura
pentru cantarirea aurului, provine de la semintele de carob (la care i se mai
spune si roscov) Acestea au fost folosite ca model original pentru a determina
karatele aurului -> 1boaba de roscova = 1karat = 0,18 grame;
- A fost utilizata din
cele mai vechi timpuri, nu doar in preparatele culinare, ci si in bauturi
traditionale pe care indienii le utilizau pentru ritualuri ceremoniale..era
considerata cea mai pretioasa ofenda adusa zeilor;
- Se spune ca ar fi
constituit principala hrana a Sfantului Ioan Botezatorul in anii sai de
pustnicie, de aceea roscova mai este cunoscuta sub numele de “painea Sfantului
Ioan”.
Un mic Sfat;)
In caz de diaree,
dizolva o lingura de faina de roscove intr-o ceasca de lichid, de preferinta
apa. Starea ta se va ameliora.
Vrei sa
restrictionezi consumul de zahar, grasimi, cofeina, excesul de sodiu, dar in
acelasi timp sa te bucuri de aroma delicioasa a unei ciocolate sanatoase?
Alege aceasta
alternativa sanatoasa si vei ramane placut surprins(a). Te astept cu nerabdare
sa imi spui cum ti s-a parut pudra de roscove, cum ai preparat-o si in ce fel
ai consumat-o?
Multumiri Alexandra Marin:
http://jurnalulsanatatii.ro/vrei-o-ciocolata-cu-adevarat-sanatoasa-si-delicioasa-incearca-pudra-de-roscove-carob/
Ananasul - regele fructelor |
Ananasul este o plantă erbacee, perenă, din familia Bromeliaceae şi singura din această familie care produce fructe comestibile.
Un ananas este de fapt un multifruct fiind format din mai multe fructe mici. Fiecare solzişor reprezintă un fruct fără seminţe.
Odată cules, ananasul se opreşte din copt, iar coacerea nu mai poate fi reluată indiferent de metodele de depozitare utilizate. Pentru a determina dacă este copt şi bun de mâncat, alegerea trebuie făcută după miros şi nu după culoare. Chiar dacă este verde, dar miroase proaspăt, dulce-aromat atunci înseamnă că îl putem cumpăra. In plus, cu cât ananasul are mai mulţi solzi, cu atât va fi mai dulce şi mai zemos.
Acest fruct delicios nu este însă numai un simplu aliment, ci este unul dintre cele mai sănătoase alimente ale zilelor noastre.
Odată cules, ananasul se opreşte din copt, iar coacerea nu mai poate fi reluată indiferent de metodele de depozitare utilizate. Pentru a determina dacă este copt şi bun de mâncat, alegerea trebuie făcută după miros şi nu după culoare. Chiar dacă este verde, dar miroase proaspăt, dulce-aromat atunci înseamnă că îl putem cumpăra. In plus, cu cât ananasul are mai mulţi solzi, cu atât va fi mai dulce şi mai zemos.
Acest fruct delicios nu este însă numai un simplu aliment, ci este unul dintre cele mai sănătoase alimente ale zilelor noastre.
Ananasul are o proprietate aparte care îl diferenţiază faţă de celelalte fructe şi îi dă valoare: conţine o enzimă numită Bromelina care ajută organismul să digere mai rapid proteinele din alimentele pe care le consumăm (în mod normal acestea pot fi digerate doar cu ajutorul sucului gastric şi a enzimelor digestive). Datorită acestei enzime ananasul poate fi utilizat pentru purificarea sângelui, în tratarea indigestiei, a artritelor sau a sinuzitelor, acţionând şi ca un puternic anti-inflamator calmând durerile musculare.
Sucul proaspăt de ananas are efecte vermifuge şi ne ajută să scăpam de viermii intestinali.
Ananasul este bogat în vitamine şi minerale. Conţine vitamina C, calciu, potasiu, iod, magneziu, fosfor, mangan, sulf, fier, zaharoză, glucoză, celuloză şi bromelină. In plus, nu conţine grăsimi şi colesterol, ceea ce îl face alimentul ideal în curele de slăbire.
Ananasul este bogat în vitamine şi minerale. Conţine vitamina C, calciu, potasiu, iod, magneziu, fosfor, mangan, sulf, fier, zaharoză, glucoză, celuloză şi bromelină. In plus, nu conţine grăsimi şi colesterol, ceea ce îl face alimentul ideal în curele de slăbire.
Ananasul întăreşte oasele, datorită conţinutului mare de mangan, mineral esenţial în formarea oaselor şi a ţesuturilor conjunctive. Un pahar de suc proaspăt de ananas acoperă 75% din doza zilnică necesară. Este recomandat în special persoanelor în vârstă, ale căror oase încep să devină fragile, dar şi copiilor aflaţi în creştere.
Ananasul este util în tratarea gripei şi a răcelii. De cele mai multe ori când suntem răciţi sau gripaţi ne gândim să luăm vitamina C sau să bem mai mult suc de portocale. Puţini sunt însă cei care se gândesc să consume ananas. Datorită Bromelinei, ananasul are proprietatea de a calma tusea, de a elimina mucozităţile şi de a reduce febra prin stimularea transpiraţiei. In cazul unei raceli cu tuse productivă este recomandat a se consuma felii de ananas proaspăt: 4-5 felii/zi.
Este recomandat a fi consumat regulat în anemii, obezitate, boli de inimă (îmbunătăţeşte circulaţia şi impiedică formarea cheagurilor de sânge), intoxicaţii, gută, litiază (este diuretic), demineralizare şi pentru detoxifierea organismului.
Ananasul conţine alfa-hidroxi acizi în stare naturală (folosiţi în compoziţia multor creme antirid) şi aplicat regulat (1-2 ori pe săptămână câte 10-15 min.) pe faţă ca mască (felii proaspete sau suc proaspăt) ajută la diminuarea ridurilor fine şi încetineşte procesul de îmbătrânire. Este de asemenea indicat pentru o bună igienă orală, împiedicând formarea tartrului.
Pentru a beneficia din plin de puterile vindecătoare ale acestui fruct miraculos, specialiştii recomandă să bem 100 ml de suc proaspăt stors/zi pe stomacul gol sau să consumăm câte o felie la fiecare masă (poate fi utilizat şi în stare conservată, numai că efectele sunt considerabil diminuate).
Multumiri:
http://www.medipedia.ro/Articole/tabid/70/articleType/ArticleView/articleId/679/Ananasul-regele-fructelor.aspx
Pentru a beneficia din plin de puterile vindecătoare ale acestui fruct miraculos, specialiştii recomandă să bem 100 ml de suc proaspăt stors/zi pe stomacul gol sau să consumăm câte o felie la fiecare masă (poate fi utilizat şi în stare conservată, numai că efectele sunt considerabil diminuate).
Multumiri:
http://www.medipedia.ro/Articole/tabid/70/articleType/ArticleView/articleId/679/Ananasul-regele-fructelor.aspx