"Aminteste-ti de cele 3 reguli ale fericirii:
1) Curata-ti inima de ura, frica, egoism!
2) Simplifica-ti viata si fa-o mai frumoasa!
3) Daruieste mai mult si asteapta mai putin!"
„Cel mai bun vaccin impotriva bolilor infectioase comune este o dieta adecvata.” (Organizatia Mondiala a Sanatatii)

Tuesday, May 28, 2013

Daniel Roxin: Experiment ştiinţific îngrijorător: 
Plantele nu cresc langa un router wireless:

Cinci eleve de clasa a noua din Danemarca au creionat un experiment ştiinţific pentru a testa efectul radiaţiilor pe care telefoanele mobile îl au asupra plantelor. Ce au descoperit aceşti elevi şi rezultatele lor vă pot surprinde. Experimentul acestor tinere au creat agitaţie în comunitatea ştiinţifică.

Totul a început cu o simplă observaţie şi o întrebare. Fetele au observat că, atunci când noaptea dorm cu telefoanele mobile lângă cap, au avut în repetate rânduri dificultăţi de concentrare a doua zi la şcoală. În primă fază, tinerele au vrut să testeze efectul radiaţiilor pe care îl are un telefon mobil asupra oamenilor, dar şcoala unde învaţă fetele – Hjallerup School din Danemarca – nu avea echipamentul necesar pentru un astfel de experiment. În aceste condiţii, tinerele eleve au proiectat un experiment care viza de această dată plantele.

Tinerele cercetătoare au plasat şase tăvi pline cu planta Lepidium sativum într-o cameră ferită de radiaţii şi alte şase tăvi cu seminţe de acelaşi tip de plante într-o altă cameră, dar de data aceasta, tava a fost aşezată lângă două routere. Potrivit tinerelor, aceste două routere, au emis acelaşi tip de radiaţii ca şi telefoanele mobile obişnuite.


Pe parcursul următoarelor 12 zile, tinerele au observat, au măsurat, cântărit şi fotografiat rezultatele lor. Concluzia a fost mai mult decât clară: până la sfârşitul experiementului, seminţele plantelor plasate aproape de router nu au crescut. Multe dintre ele au fost complet uscate. În timp ce plantele din cealaltă cameră, departe de routere, s-au dezvoltat.

Experimentul le-a adus fetelor câştigarea locului I la un concurs de ştiinţă regional şi, cel mai important, interesul oamenilor de ştiinţă din întreaga lume.

Kim Horsevad, profesor la Şcoala Hjallerup din Danemarca, unde a avut loc mini-cercetarea, şi de asemenea profesor de Neuroştiinţe de la Institutul Karolinska din Suedia, consideră că experimentul acesta ar trebui să se repete în medii profesionale ştiinţifice controlate.

Traducere şi editare: Ecaterina Pop

Sursa: http://www.financiarul.ro/2013/05/28/experiment-stiintific-facut-de-cativa-elevi-plantele-nu-cresc-langa-un-router-wireless/

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://frecventa-sufletului.ro/

No comments:

Total Pageviews